Historia

Els orígens de l’Associació

 L’Associació Excursionista La Picossa va sorgir com a tal el 1929, exactament el 22 de novembre, com una secció del Centre Instructiu Democràtic. Tot i així, la nostra agrupació fou constituïda el 12 de gener de 1930. El seu objectiu principal era “l’excursionisme cultural”. Al cap d’una setmana, el 19 de gener del mateix any, l’Agrupació va presentar el seu reglament a l’Assemblea General del C.I.D., on va ser aprovat. Aquest reglament, que havia de ser acomplert i respectat per tots els associats, contenia diversos punts sobre la ideologia i els objectius de l’Agrupació. L’article primer, per exemple, deia “Aquesta agrupació té per objecte aplegar els amants de l’excursionisme verdader, amb el fi de portar a terme tota mena d’excursions, degudament preparades i orientades, principalment per les nostres terres, sens perjudici d’organitzar altres actes d’ordre cultural i expansiu, relacionats o no amb l’excursionisme”.

La primera activitat que van dur a terme els associats de La Picossa, va ser una excursió al paratge de Sant Jeroni amb l’ascensió al cim de La Picossa.

L’originaria Agrupació, però, va tenir poc temps de vida. Cap a finals de la dictadura de Primo de Rivera, gairebé tots els membres de la Junta Directiva van tenir deixar la direcció i l’associació amb l’Agrupació, ja que van anar ocupant càrrecs de responsabilitat política, de manera que l’Agrupació es va anar dissolvent com a tal. L’última notícia que es té és d’una assemblea celebrada el 22 de març de 1931 a la Democràcia, per tal d’anomenar una Junta.

L’abril de 2001, l’Agrupació ha estat refundada i la seva primera sortida ha estat la pujada a “La Picossa” i en la que s’ha fet la col·locació d’una placa commemorativa al lloc on hi ha el vèrtex geodèsic i en la que es pot llegir la inscripció “L’Agrupació Excursionista “La Picossa”, en el dia d’avui, reprèn la tasca iniciada l’any 1930 amb l’excursionisme local. Móra d’Ebre, 22 d’abril de 2001″.

Represa l’activitat de l’Associació hem fet l’edició d’una revista d’informació que anomenem “Lo Cerç” i que vol ser l’aparador on tothom pugui saber les activitats que portem a terme, coneixer indrets curiosos, recorreguts de muntanya i totes les noticies de la nostra entitat.

Actualment som més de 200 socis i comptem amb un local social cedit per l’Ajuntament i on s’hi han portat a terme tota mena d’actes socials, fins i tot un curset de primers auxilis i la presentació del llibre “a peu per les comarques de Tarragona” d’en Rafael López-Monné editat per Arola Editors.

El dia 25 d’abril de 2004 i dins dels actes de la Setmana Cultural de Móra d’Ebre es va fer la inauguració del nou sender per la Picossa i Penya-Roja, arranjat per dos socis de l’entitat i senyalitzat amb marques de pintura verda i blanca. Us recomanem que el feu i en podeu veure la seva descripció a l’apartat de recorreguts.

L’Associació també te l’encàrrec del manteniment d’un tram del GR de fins a Benifallet i sobre el que es va fer una diada per netejar-lo i repintar-lo fins Tivissa, el passat 16 de maig de 2004.

La Picossa, com a membre de ple dret de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha tingut la responsabilitat d’organitzar diferents actes d’abast nacional com ara el 43è i el 50è camí de muntanya de la IV regió de la FEEC.