El Toll del Vidre

Toll del vidre—Riu de Les Valls—Mas de Les Valls—Coll de Xertó—Toll del Vidre.

I tinerari sorprenent pels Ports d’Arnes a través de la memòria de les antigues masies del riu Algars, remuntarem l’espectacular riu de Les Valls, al peu de la Serra Ballestera i del Molló, que admirarem des del coll de Xertó, abans d’acabar en el bucòlic Toll del Vidre.

Com arribar-hi:

Des de l’extrem oest d’Arnes, parteix el camí de Mas de Pau, que condueix al Toll del Vidre. L’estret camí està asfaltat fins a la baixada del Coll de La Creu. Poc més d’un quilòmetre desprès, es deixa a mà esquerra el camí de Les Valls i tot seguit trobem un nou encreuament i continuem pel de l’esquerra durant aproximadament un quilòmetre i mig. Arribarem a l’explanada del Toll del vidre, on podrem deixar els cotxes, començament i principi de la nostra excursió.

A tenir en compte:

  • Duració aproximada: Unes 2h. 30′ sense parades.
  • Desnivells acumulats: 200 metres.
  • Dificultat: Camí força fressat i fàcil de seguir, sense cap dificultat tècnica. La major part transcorre planer. Es ideal per a fer-lo a l’estiu i acabar-lo amb un bon bany al Toll del Vidre

 

Temps parcials
Descripció de l’itinerari

Temps

estimat

0h. 00′
Aparcament del Toll del Vidre. Retornem per la pista d’accés tot resseguint i gaudint de les antigues masades del la vall del Riu Algars.
0h. 00´
17 min.
Encreuament. Seguim recte. La pista de l’esquerra porta a Beseit.
0h. 17′
3 min.
Encreuament del camí de Les Valls, girem a la dreta tot pujant per la pista.
0h. 20′
5 min.
Barranc de Les Valls, la pista s’acaba i continuem per un sender a mà esquerra, senyalitzat amb marques de pintura, i pugem una mica, tot resseguin el marge del barranc.
0h. 25′
5 min.
Devant nostre s’obre el riu de Les Valls, a l’esquerra s’alcen les parets de La Ballestera. Continuem caminant per sobre de les lliseres de conglomerat del marge dret del rierol.
0h. 30′
25 min.
Arribem a l’alçada del mas de Botzut, que veiem a l’altre costat del riu.
0h.55′
10 min.
S’obre la vall en un ampla plana, predominen els antics bancals i al bell mig s’endevinen les runes de l’antic mas de Les Valls. Nosaltres hem de travessar el riu i anar a una ampla collada que veiem a la dreta, tot seguint un sender senyalitzat amb doble franja groga.
1h. 05′
5 min.
Compte en no agafar un camí a l’esquerra que ens duría al Barranc del Pedregal.
1h. 10′
25 min.
Arribem al Coll de Xertó. Davant tenim la Penyagalera, amb les canals i parets vermelloses que cauen a plom sobre la vall.
1h. 35′
10′
Comencem a baixar per l’altra vessant. Passat el tram de més pendent, el camí es bifurca, el de la dreta també porta a la pista de Mas de Pau, tot endintsant-se al bosc i passant per sota de les parets de la Serra del Molló, posiblement era el camí que s’utilitzava d’antuvi. Nosaltres seguirem pel de l’esquerra i seguim baixant, ara més suaument.
1h. 35´
15 min.
Arribem a la pista de Mas de Pau, que queda més amunt a l’esquerra nostre. Nosaltres la seguim a la dreta planejant per la vora del riu Algars.
1h. 50′
10 min.
Retrobem el Toll del Vidre i l’aparcament amb el cotxe. El paratge és prou bucòlic i bé es mereix una paradeta i si la calor apreta i ve de gust un bon bany pot ser una magnífica cloenda per aquesta bonica excursió.
2h. 00′

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s